Overleven/ deel 2 1942-1943

De lotgevallen van zeven Nederlandse Mariniers in WO II

  • Auteur: Ynskje Penning
  • SKU: 9789081609920
  • Verschenen: 13-11-2020
  • Leverbaar: Direct
  • Levertijd (NL): Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
  • Druk: 1e druk
  • Productvorm: Harde kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Uitgeverij Penningboek
€ 27,50

Omschrijving

OVERLEVEN deel 2 1942-1943

Japan valt Pearl Harbor aan. De neutraliteit in de USA slaat radicaal om. President Roosevelt sluit zich aan bij de geallieerden en verklaart Japan de oorlog. De Tweede Wereldoorlog raakt in een ware stroomversnelling.
De Slag op de Atlantische Oceaan verloopt voor de geallieerden rampzalig. U-boten torpederen talloze koopvaardijschepen. Tot mei 1943 is het onduidelijk of de geallieerden een kans maken op de overwinning. Marinier Frank van Yzerbergen vaart geheime post over de Atlantische Oceaan en verricht geheime missies. Hij zet zich in en wil overleven.
De andere mariniers worden naar Nederlands-Indië gestuurd om de Nederlandse kolonie te verdedigen tegen een Japanse invasie. Vier van hen overleven de Slag in de Javazee, komen in dienst bij de Australische- en de Amerikaanse marine en raken betrokken bij de moeizaam verlopende oorlog in de Pacific. In 1943 vallen ze onder de legendarische generaal Patton Sicilië binnen.

Overleven is een historisch docu-drama gebaseerd op de verhalen van de vader van de schrijver, de marinier Frans van Staalduinen, alias Frank van Yzerbergen.
De ongelooflijke geschiedenis van deze mannen is te omvangrijk voor één boek. Overleven bestaat uit drie delen, die telkens na een jaar zullen verschijnen.
In de boeken zijn de belangrijkste data verwerkt, zodat de lezer een overzicht krijgt van de Tweede Wereldoorlog en daardoor beter begrijpt waarom Nederlandse mariniers op bepaalde fronten werden ingezet.


1. Door de mix van fictie en non-fictie is het boek een ware verademing in het aanbod van veelal gestileerd werk over de Tweede Wereldoorlog. Ynskje Penning heeft het aangedurfd om een pad te bewandelen dat nog niet door andere auteurs ontdekt is. Overleven is een uitmuntend boek geworden!
Peter Kimenai, marinier b.d. en recensent van Traces of War

2. Ze is een bevlogen onderzoekster en een begenadigd schrijfster. Haar komt dank en eer toe voor dit levenswerk.
Recensent Alfred van Hall
Overleven
Overleven

Zeven Nederlandse mariniers,
die op Curaçao gedetacheerd
zijn, zullen 1 september 1939
afzwaaien... € 27,50

Stormvloed
Stormvloed

Ynskje Penning
STORMVLOED
Tijdens de renovatie van een oud pand in de binnenstad van Groningen worden twee... € 17,00